söndag, november 12, 2006

Stopp för kyrkliga skolavslutningar är religionsfobi

Västerängsskolan i Bålsta kommer inte att fira advent i kyrkan i år. Detta eftersom rektorn anser det vara "diskriminerande för barn med annan religionsuppfattning".

Att lyssna på julpsalmer och se på julkrubban i kyrkan skulle tydligen vara något skadligt. Religionsfobin slår nya rekord i Sverige.

Tyvärr är det inte första gången denna form av fobi för allt som kan andas religion dyker upp i Sverige. I somras luftade Diskrimineringsombudsmannen ( DO) ett förslag om stopp för skolavslutningar i kyrkan; nu skulle inte längre Den blomstertid nu kommer få sjungas eftersom personer med annan religiös tro skulle kunna känna sig diskriminerande.

Företrädare för en av dessa påstått diskriminerade grupper; Helena Benaouda från Sveriges muslimska råd har dock uttalat att hon inte tycker att det är något problem att skolavslutningar hålls i kyrkan. Men DO och vissa rektorer på svenska skolor lyssnar inte på dem som de tror att de skyddar.

Att kalla skolavslutning i kyrkan för diskriminering är inte bara ett utslag av religionsfobi utan också ett hån mot alla dem som utsätts för verklig diskriminering.

Uppdatering 13/11:
Även centerpartiets skolatalesman tycks vara orolig för enskilda rektorers tolkning av lagen genom att inte tillåta skolavslutningar i kyrkan.

2 kommentarer:

Caridon sa...

ok låt os vända på din argumentering.

OM det är ok med skolavslutningar i kyrkan. Då borde det vara lika ok med skolavslutningar i moskeer,synagogor, budistiska tempel, satanistiska tempel, Asatroshelgade lundar osv.

Är du berädd att ställa dig upp och propagera för detta ? (kom ihåg att skolavslutningen är obligatorisk så dina barn kan lagligen tvingas att gå dit.)


/C advocatus diaboli

Daniel Fredriksson sa...

caridon:"Barnen får inte utsättas för ensidig påverkan för den ena eller andra trosinriktningen", säger Skolverket. Nu är kristendomen emellertid inte den "ena eller andra trosinriktningen". Kristendomen är den enskilt viktigaste delen av Sveriges kulturella arv.

Ska man överhuvudtaget ha möjlighet att förstå vår kultur och historia, vår litteratur, människosyn och måste man förstå kristendomen. Men hur ska våra barn komma i kontakt med vårt kulturarv om till och med det är förbjudet att fira skolavslutning i kyrkan? Hur långt är du beredd att gå i ditt resoenamng, frågar jag dig som motfråga?

Både svenskar och invandrare behöver förstå den kultur de lever och verkar i.Att beröva dem den möjligheten leder till onödiga mosättningar och ökad segregation.
Vad blir resultatet annars?,rotlöshet?

Om det är så skadligt att en gång,eventeullt två gånger per år vistas i en kyrkolokal.