tisdag, mars 24, 2009

Solen- framtidens energikälla ?

Häromdagen så dök skriften "Anders Wijkman - Mina år i Europaparlamentet" ner i min brevlåda tillsammans med Kristdemokraten. I skriften redogör Wijkman på både intressant och viktigt sätt sina profilfrågor framför allt när det gäller miljöområdet.

Jag har tidigare skrivit om mina syn på kärnkraften här. Ett annat intressant område när det gäller energifrågorna är solkraften. Wijkman nämner det kort i sin skrift och jag tänkte intresserade läsare ta del av detta här på min blogg. Jakten efter olja är intensiv. Vad som ofta glöms bort är den potential solenergin representerar. Solen ger varje år 10 000 gånger mer energi till jorden än vad våra samhällen utnyttjar kommersionellt. Problemet med solenergi som energislag är att den är utspridd och måste koncentreras. Teknik för detta finns dock. Solkraftverk på en liten del av Saharas yta skulle till exempel kunna förse hela Europa med all den elenergi vi behöver. En inspirerande tanke.

Än är vi inte där, kostnadseffektiva lösningar både för generering och överföring av energi är på väg. Dagens solkraftverk och solceller blir alltmer effektiva och med hjälp av högspänd likstörm - en teknik som ABB utvecklat - är det möjligt att överföra stora mängder ström över stora avstånd med små förluster.

Satsningar på nya energikällor måste gå hand i hand med satsningar på energieffektivisering för att öka tryggheten i energiförsörjningen och minska utsläppen av koldioxid. Nya jobb skapas och pengar sparas.

1 kommentar:

Magnus Johansson sa...

Hej Daniel! Ursäkta att jag inte kommenterar ditt inlägg här ovan; jag vill bara tipsa om en kristdemokrats blogginlägg och tillhörande kommentarer på http://danielsturesson.blogspot.com/2010/10/vilken-te-fest-har-pm-gatt-pa.html
PS Kul att du är intresserad av solenergi. Jag har ett förflutet inom TREC. DS