onsdag, augusti 15, 2012

Demokratin på Kuba behöver stödJag har med intresse följt KDU-ordförande Aron Modigs berättelse i media om hur han drabbades av en bilkrasch tillsammans med oppoitionella. Jag har tidigare innan händelsen bloggat om situationen på Kuba. Som jag ser det är det otroligt viktigt att omvärlden nu ger sitt stöd till de demokratikämpar som finns. Folket på Kuba behöver det nu kanske merän någonsin. Kristdemokratiskt Internationellt Center (KIC) ger en bra bakgrund om vad som egentligen hände, KIC skriver om händelsen:

Söndagen den 24 juli 2012 avled Kubas främste oppositionsledare, kristdemokraten och människorättsaktivisten Oswaldo Paya (bilden ovan, Daniels anmn)  efter att den bil han färdades i kolliderat med ett träd. Vid incidenten avled även Harold Cepero, en av de unga lovande ledarna i den förbjudna kristdemokratiska rörelsen på Kuba.

....Med sin höga moral, beslutsamhet och strategiska förmåga var han ständigt en nagel i ögat på den kommunistiska regimen. När han i unga år vägrade förneka sin kristna tro och skickades till arbetsläger, då han kastades ut från universitetet i sin övertygelse att det fanns något annat bortom kommunismens dekret och testuggande, när han hävdade att civila samhället inte kan ersättas av staten, när han startade sin kristdemokratiska rörelse, utmanade det kommunistiska partiet genom att försöka bli kandidat i landets riggade valsystem, enade en splittrad opposition och skapade en verklig människorättsrörelse med fäste i hela landet, eller när han fick Europaparlamentets Sacharovpris för sitt arbete. Det är inte svårt att höra Castrobröderna indignerat klaga över denne ständige Paya, som inte lämnade diktaturen någon ro.

Sanna hjältar med andra ord. Vi får aldrig mättas i att kämpa för demokrati. Vi får aldrig mättas att kämpa för det alltid lika okränkbara människovärdet. Vi vet att ensam inte är stark och människan är i behov av små nära gemenskaper. Det är rent av så att självaste demokratins innersta kärna utgår just ifrån principen om just människovärdet.

Rätten till liv är den grundläggande förutsättningen före alla andra mänskliga rättigheter. Vi vet alla att när människovärdet terroriseras av ofullkomliga politiker, militärer eller andra, påverka detta hela den vardagen vi lever i på ett negativt sätt. 
 

Inga kommentarer: