måndag, oktober 23, 2006

Abbas:Inget behov av att erkänna staten Israel

Foto:Wikipedia

Tänkte återkomma till situationen i Mellanöstern här på min blogg. Inga synbara framsteg har gjorts i de pågående samtalen om en palestinsk samlingsregering i skrivande stund.

Haaretz rapporterade i förra veckan att den qatariske utrikesminsitern Sheikh Hamad bin-Jassem al-Thani träffade Ismail Haniyeh, Hamas premiärminister i den palestinska myndigheten, för att påverka ledarna för Hamas att acceptera ett nytt utspel om en plestinsk samlingsregering. Inget genombrott nåddes under förhandlingarna;Hamas vägrar att erkänna Israel och likaså att avstå från våld. Arutz Sheva skriver, att Al-Thanai sa till reportrar, att en del av problemet att nå en överenskommelse var åsiktsskillnader mellan Hamas-chefen Khaleed Meshaal, baserad i Damaskus, och det lokala Hamas ledarskapet i den palestinska självstyremyndigheten. Med hänvisning till en västerländsk diplomatisk källa rapporterar Middle East Newsline, att alla viktiga beslut inom Hamas först diskuteras med iranska ämbetsmän.

Haaretz rapporterar att Namil Amru, en rådgivare till den palestinska myndighetens ordförande Mahmoud Abbas (bilden) , sade att Abbas nu överväger att antingen ersätta Hamasregeringen med teknokrater eller att utlysa nyval.

Under tiden har Abbas uppvisat två ansikten i sina uttalanden till västvärlden. I ett möte med USA:s utrikesminister Condoleezza Rice sade Abbas att han kommer att kräva att Hamas erkänner Israels existens somett villkor för att etablera en samlingsregering. Den palestinska Media Watch publicerar Abbas diametralt motsatta budskap i en arabiskspråkig intervju: "Hamas behöver inte erkänna Israel... Det krävs inte av Hamas,eller av Fatha, eller av Popular Front att erkänna Israel". Han sade att erkännandet bara bör utsträckas till de israeliska politiska motparterna så långt som det fordras för att hantera de palestinska "vardags"-frågorna. Därtill tog han som exempel hur 500 miljoner dollar i skatter,som var avsedda för palestinierna, tagits i beslag av Israel sedan Hamas kom till makten.

Inga kommentarer: