fredag, oktober 13, 2006

Erkänn republiken kina (Taiwan)!Omvärlden bävar nu inför det faktum att Nordkorea med all sannolikhet nu är världens nionde stat som förfogar över kärnvapen. Sedan Nordkoprea 2005 valde att bojkotta sexpartsamtalen har landet bedrivit en mycket aggressiv och arrogant linje gentemot omvärlden.

Det är tyvligt att behovet av demokrati och politisk frihet är akut i regionen. Ett steg att stärka de demokratiska krafter som finns är att erkänna Taiwan som en självständig stat.

Taiwan är en demokrati med ett marknadsekonomiskt system. Landet befinner sig i en oerhört pressad situation. Med vapenskrammel hotar det kommunistiska Kina Taiwan med att annektera landet enligt samma modell som hong Konjg föll offer för. Den nytillträdda Alliansregeringen har lovat att Sverige skall bli en tydligare röst i världen när det gäller demokrati och mänskliga rättigheter. Det är hög tid att Sverige sluter upp på demokratin Taiwans sida och erkänner landet som en fri stat.

Taiwan erkänns idag av endast 24 stater däribland Vatikanen. Under förra året tog Europaparlamentet med stor majoritet ställning för Taiwan i deras kamp för självbestämmande. Republiken Kina, på ön Taiwan är en demokrati som tvingas leva i skuggan av en totalitär stat. Det är dags att den svenska regeringen nu följer Europaparlamentets goda exempel och etrkänner staten Taiwan. Frågan är om utriskesminister Carl bildt har det modet?

6 kommentarer:

Anonym sa...

DEt kan vara svårt att erkänna Republiken Kina med hänsyn till den våldsamma reaktionen från Peking som blir följden så Carl Bildt hittar nog på en bra ursäkt. Frågan är dock om Carl Bildt har modet att träffa Taiwans utrikesministier i Stockholm, något som hans moderata företrädare som utrikesminister Margareta av Ugglas vågade för drygt tio år sedan.

Daniel Fredriksson sa...

Jag tror att behovet att erkänna republiken Kina är oerhört viktigt.Det är något som vi måste våga göra. Vi måste våga sätta ner foten i Kina-frågan inte minst med tanke på att det nu är åpret före OS i Beijing.

Utvecklingen i Taiwan är intressant ur flera synvinklar.
Faktum är att landet borde prisas och som borde stå som modell för en framtid demokratisering av hel Sydostasien. Medan Folkrepubliken Kina fortsätter med arbetsläger och förtryck så diskuterar taiwan en ny konstitution som ytterligare ska konsolidera demokratin,. och medan Kina fortsätter avrätta flesta människor i världen så lägger Taiwans vicepresident fram förslag att avskaffa dödsstraffet för att ta bort den allra sista plumpen i Taiwans protokoll över de mänskliga rättigheterna

Anonym sa...

I teorin är det nog ingen som invänder något mot vad du skriver men det svåra är att göra något i praktiken. Enligt den nyutkomna boken "Kina-Taiwan. Risk för krig eller chans till fred" så har Europas relationer med Taiwan gått i baklås sedan mitten av 1990-talet, alltså under hela den tid när Taiwan varit en fullt utvecklad demokrati. Våra politiker är helt enkelt inte längre så intresserade av demokrati och mänskliga rättigheter. Eftersom du är aktiv i KD borde du skriva till sådana i ditt parti som ansträngt sig något i frågan såsom Mats Odell.

Daniel Fredriksson sa...

Just därför att Europas relationer försämrats under den tid då Taiwan utvecklats mot en modern demokrati är det viktigt att vi erkänner staten.Det är oerhört viktigt att vi nu ger Taiwan all stöd vi kan göra i den demokratiprocess som nu håller på att inledas.

Att det finns politiker som vågar stå upp för det alltid unika och okränkbara människovärdet,för demokrati och mänskliga rättigheter finns det goda exempel på, men det finns anledning att fortsätta att sätta detta i fokus.I detta får vi aldrig mattas.

Anonym sa...

Din kommentar låter som från en politiker som talar allmänt men inte tar ansvar för någon enskild handling. Den svåra frågan ärju inte här om vi skall utveckla relationerna med en demokrati när Kina motsätter sig det utan hur det skall gå till. Jag finner att du int ehar något att bidra med. Jag har lämnat dig förslag att du som politisk aktiv i ett av regerinsdpartierna kan ta kontakt med viktiga regeringsmedlemmar. Du har inte kommenterat det. Jag kan ge dig andra förslag över vad som kan göras men får känslan att du har svårt att gå från ord till handling.

Daniel Fredriksson sa...

Jag vill absolut gå till ord till handling. Jag har exempel både inom min egen rörelse och andra politiska partier och organisationer där politiker,medmänniskor verkligen går från ord till handling, därför vill jag inte direkt hålla med om det du framfört.

Det handlar helet enekelt om att stå upp för det unika och alltid lika okränkbara människovärdet,oavsett var i världen vi befinner oss.Detta oavsett om vi stöter oss med en enskild stat eller ej.
Sedan så kan jag hålla med dig om att det finns en viss svårighet men det betyder ju inte att vi behöver ducka i frågan.

Jag lovar att ta med mig din uppmaning och lovar att exempelvis Mats Odell,som har arbetat för frågan i min rörelse,till att börja med.Den viktigaste frågan att kämpa för är det unika och alltid lika okränkbara människovärdet,oavsett var på jorden vi befinner oss.