fredag, oktober 05, 2007

Stoppa avvisningen av arbetande människor

Just nu är en ny lag om arbetskraftsinvandring ute på remiss. Det innebär bland annat att asylsökande flyktingar som fått nej istället ska kunna söka arbetstillstånd.En i sig mycket välkommen lag men i väntan på att en ändring av lagen ska ske kommer flyktingar i kläm.Människor som arbetar i Sverige och som svenska företag behöver.

En artikel i Kristdemokraten handlar om Reza Rezai som kom för fyra år sedan som asylsökande till Sverige från Afghanistan. Ett år senare började han jobba hos Harald Takvam på Däckservice Trading AB i Markaryd.Han behövs där.

Men att Reza Rezai behövs på det företag där han jobbar heltid spelar ingen roll. Efter att ha överklagat Migrationsverkets beslut om avvisning till högsta instans står det nu klart:Reza Rezai måste återvända till Afghanistan.

Han berättar att hans pappa plötsligt försvann en dag i Afghanistan och aldrig mer kom tillbaka,och att hans två äldre bröder blev dödade av en grupp banditer. Förutom att han fruktar för sin egen säkerhet om han skulle tvingas att återvända,har han heller ingen aning om var hans mamma och två systrar befinner sig.Han vet inte ens om de lever.

Bengt Germundson,kristdemokrat och kommunstyrelsens ordförande i Markaryd,har engagerat sig i fallet. Han anser att kristdemokraterna borde kräva att regeringen omedelbart stoppar alla avvisningar av flyktingar som uppfyller kraven i den kommande lagen om arbetskraftsinvandring. I ett brev till statsminister Fredrik Reinfeldt vädjar Reza Rezai om att regeringen ska upphäva Migrationsverkets beslut om avvisning,i avvaktan på riksdagens beslut om en ny lag för arbetskraftsinvandring.Även Bengt Germundson, har skrivit till statsministern i ärendet.Germundson skriver:

Ovissheten inför framtiden är stor och möjligheten att återvända synes mycket liten.En siffra i migrationsverkets statistik, men i verkligheten en människa med krossade drömmar.Det känns besvärande att försvara en sådan politik.

Och det är inte svårt att instämma. Regeringens förslag "Ett effektivt och flexibelt system för arbetskraftsinvandring",säger att de som fått avslag på sin asylansökan och har en varaktig anställning om minst ett år,ska få arbetstillstånd. Men förslaget är ute på remiss och under tiden hinner människor att komma i kläm. Därför är det dags för regeringen att handla.Låt dessa människor få stanna!.

Andra fakta i ärendet är att enligt ett beslut som togs av Migrationsverkets rättschef Henrik Wiman i år ska afghaner som sedan tidigare har ett avvisningsbeslut på sig,men under en tid haft tidsbegränsat uppehållstillstånd avvisas.Alla afgahner med ett beslut om avvisning kallas till återvändandesamtal. Där får de besked om det avtal om självmant återvändande som förhandlats mellan den svenska och afghanska regeringen,samt FN:s flyktingorgan UNHCR.Anställda säger att det i princip inte är många som nappar på dessa samtal och det är inget konstigt. Människor som är fyllda med hopp och en framtid i Sverige tvingas till ett samtal där man får återvända till ett land där man inte har någon framtid.

Det är då ärendet överlämnas till polismyndigheten. Men polisen har mycket att göra. För avvisade afghaner står således hoppet till polismyndigheten har så fullt upp med annat,att tiden hinner gå och den nya lagen om arbetskraftsinvandring träda i kraft,vilket ger dem en möjlighet att stanna i Sverige.Men just nu,innan lagen blivit verklighet,har de afghaner som tvingats lämna Sverige mycket liten möjlighet att komma tillbaka.

Migrationsminister Tobias Billström är inte beredd att göra undantag. Billström säger

Regeringen är väldigt angelägen att göra rätt från början. Förslaget är utskickat på remiss och vi vill höra från myndigheter,frivilligorganisationer och så vidare vad de säger,innan den nya lagen sätts på plats.

Vi kan inte bryta uut delar eller börja ändra ordningen innan vi vet hur förslaget till ny lag kommer att se ut.Jag vill att förslaget ska bli genomarbetat och så bra som möjligt,säger Billström.


1 kommentar:

Anonym sa...

HEJDÅ REZA