onsdag, januari 09, 2008

Ovärdigt att neka vård

Sverige är enligt en EU-finansierad rapport nyligen sämst inom unionen för den som rä papperslös och behöver läkarhjälp.Och FN:s rapportör Paul Hunt har tidigare kritiserat Sverige för rejäla brister just på det här området.


Alla människor måste ha rätt till sjukvård. Alla människor i Sverige måste ha rätt till sjukvård i Sverige.Det är helt oacceptabelt att människor,oavsett varför de befinner sig i vårt land,inte kan få den vård de behöver.Människor utan uppehållstillstånd ska ha samma rätt till vård som svenskar.


Och nu ryter även Socialstyrelsen till och kräver att regeringen tillsätter en utredning om hur asylsökande och gömda flyktingar ska kunna få sjukvård på samma villkor som övriga bosatta i Sverige. Socialminister Göran Hägglund (kd) delar uppfattningen, men har inte övriga regeringen med sig.


Thomas Österberg på tidningen Dagen skriver några viktiga utgångspunkter i sammanhanget:


De främsta skälen att förändra gällande regler är de rent humanitära.Arguementet att den som bor här illegalt får skylla sig själv när han eller hon blir sjuk håller knappast.Ingen kan fråntas rättigheten att bli behandlad som en människa.


Såväl läkaretiken som FN:s mänskliga rättigheter poängterar just detta. När någon som vistas här i Sverige blir sjuk,så är det vår skyldighet som medmänniskor att ge hjälp.Vuxna asylsökande har idag i princip bara rätt till akutsjukvård.Den som är gömd eller arbetar och bor i Sverige utan papper måste stå för hela kostnaden själv.En förlossning kan kosta drygt 20 000 kronor.Och mödravård betraktas inte som akutsjukvård,vilket gör att rejäla komplikationer ibland hinner tillstöta i graviditeten innan insatser sätt in.Med lidande för både mamman och barnet som följd, men också till rejält sötrre kostnader än vad som hade behövt vara nödvändigt.

Samtidigt som sjukvårdspersonal gör stora medcinska insatser idellt för asylsökande och flyktingar,så nekas människor andra gånger vård.Att Sverige ska ligga långt efter länder som Spanien,Portugal och Italien på det här området säger naturligtvis sitt.Många gånger är gömda flyktingar också rädda att söka vård för risken att bli upptäckta.

Socialstyrelsen är inte vilken myndighet som helst,och ryter inte ifrån i vilka frågor som helst.Men nu gäller det grundläggande människovärdesfrågor.Nog är det märkligt om regeringen skulle bortse från kritiken från flera tunga instanser när en ny proposition om sjukvård för asylsökande nu ska förberedas.Inga kommentarer: