Amnesty international har den 21 september publicerat en uppdatering av MR-situationen i Kina med anledning av att det nu bara är två år till de Olympiska spelen hålls i Beijing. Slutsatsen som dras är föga förvånande, att den kinesiska regimen misslyckas med att infria sina löften om skärpta mänskliga rättigheter. Faktum är,som jag tidigare skrivit här på min blogg att den politiska kontrollen över internet inte minskar,utan ökar,allteftersom OS närmar sig.
Amnestys rapporter om det fortsatt stränga klimatet i Kina är en påminnelse om att en Kinas integrering i världsekonomin inte har en odelbart postiv effekt på repskten för de mänskliga rättigheterna. Det finns fog för antagandet att demokratiska värderingar inte följer med en växande industri, ett förändrat Shanghai eller blomstrande näringsliv. Snarare tycks det vara så att den autkoritära regimens legitimitet tycks vila på en ständig tillväxt och stigande levnadsstandar för den genomsnittliga kinesen. Så länge det går bra för landet lyckas regimen också att behålla kontrollen.
Frågan som vi alla behöver ställa oss är hur vi som sportfanatiker, politiker och företagare ska förhålla oss till att nästa sommar-OS kommer att hållas i världens största diktatur? .
För den som vill läsa mer vill jag slå ett slag för rapporten på ämnet "Beijing 2008 -Spelet om de mänskliga rättigheterna: legitimerat Förtryck eller en öppning för reformer?" som min kristdemokratiska kollega Marlene Grundström skrivit på uppdrag av Kristdemokratiskt Internationellt centrum, KIC. Hon har sedan flera år varit aktiv i Kina frågor genom sitt engagemang i Amnestys Internationals arbete för mänskliga rättigheter. Våren 2006 tillbringade hon i Hong Kong på tankesmedjan Civic Exchange i Hong Kong. Hon är sedan flera år aktiv i KDU:s internationella arbete och sitter sedan i våras i styrelsen för KIC.Vill också starkt rekommendera en läsning av hennes blogginlägg,här,här ,här om situationen om mänskliga rättigheter i Kina.
Det kommer säkerligen finnas anledning att återkomma till situationen med MR-frågor i Kina senare...