lördag, juni 10, 2006

Systembolaget markerar mot Israel

I det statliga Systembolagets katalog kan man läsa att Golan-Emerlind riesling årgång 2005 kommer ifrån Israel-ockuperat syriskt område. Det samma gäller vinet Yarden Chardonnay. I tidigare kataloger angavs Israel som ursprungsland.

En sådan formulering kan inte användas om det inte erinras om hur ockupationen kom till och varför den ägt och äger rum.
"Ockupationen" framstår givetivs som både ofattbar och värd all opposition om man bortser från exempelvis hur Galiléen,trakterna runt Gennesaret,besökt och bombarderats från Golanhöjderna. Otaliga unga israeler fick sätt livet för att få bort kulsprutenästena i bergen och skapa lugnare förhållanden och eldupphör.

Det kan också påminnas om att Israel och Egypten slöt fred och att Israel lämnade tillbaka varanda kvadratmeter till Egypten i utbyte mot erkännande och fred,någonting som Syrien inte är intresserad av. Det är anmärkningsvärt att Systembolaget väljer att särbehandla Israel. Systembolaget har nämligen inte tidigare valt att ta politisk ställning vad gäller drycker producerade på "ockuperade områden" i fallen Libanon (tidigare syriskt styre), Nambia (tidigare Sydafrikanskt styre), Cypern (halva ön ockuperat av Turkiet,andra halvan av Grekland) eller Marocko eller Västsahara. Frågan är varför man inte varit konsekvent och även i dessa fall benämner dem som ett visst land vara just "ockuperade områden".

Det statliga Sytembolagets särbehandling på just Israel är särskilt oroande med tanke på att Sverige nyligen markerat emot Israel. Än mer orande är att folkhälsominsiter Morgan Johansson väljer att ducka i sitt svar till den fråga som Annelie Enochson (kd) ställt i frågan.Rekommenderar att läsa min kristdemokratiske kollega Martin Källstrands inlägg på hans blogg.

Uppdatering 13.25:Systembolaget har för någon vecka sedan valt att ta bort märkningen utav vinerna. belsutet är nu att inte ta någon märkning av ursprungsland alls.Ett mräkligt beslut eftersom tillverkarna klart och tydligt deklarerar att ursprungslandet är Israel. Ett mycket märkligt agerande.

3 kommentarer:

Magnus Lindberg sa...

Bra att du uppmärksammar det men du är lite sen. Systembolaget har tagit tillbaka märkningen efter massiva protester:

http://al-hamatzav.org/permalink/sadarja/

Daniel Fredriksson sa...

Jag har sett det...ska lägga till en komentar om det hela!./Daniel

Magnus A sa...

Bra informativt inlägg!

Köpte vinet dagen efter jag läst om saken i bloggosfären. Påpekade för en i personalen att det innebar ett undantag från gängse politiska neutralitet, vilket man dock nekade till.

Sedan halvmesyren att inte ange ursprungsland!

Gick runt bland alla hylliorna i butiken och faktum är att alla länders viner hade en flagga på hylletiketten utom de israeliska vinerna. Skandalöst att man nu val att inte ange ursprungsland!

Har nu i alla fall fått skäl att fira extra den dag detta internationellt sett oerhört exotiska exemplet på statsmonopol, Systembolaget, tvingas gå i graven. (Även om det nu inte är KD-politik...)