fredag, april 07, 2006

Efterlyses - en bredare syn på arbetsmarknaden

Under tiden som min blogg legat nere har jag varit aktiv i debatten kring arbete med vänsterpartiet.Det kan vara på sin plats att ni får del av replikväxlingen. Därför lägger jag ut en del av min insändare, som slutreplik på vänsterpartiets insändare i ämnet. Det kommer att finnas anledning att återkomma till debatten. Jag kommer därför ägna en del uppmärksamhet åt den.

Vänsterpartisterna frågade sig i en insändare vad vi kristdemokrater vill göra för att minska arbetslösheten. Vidare hävdades det att kristdemokraterna tillsammans med övriga partier i Allians för Sverige vill hetsjaga sjuksrivna. Detta är en felaktig bild som skribenterna försökte förmedla. Den indelning av människor i ett A- och ett B-lag som pågått det senaste året är inte acceptabelt. Utan vi måste tvärtom satsa mer på rehabilitering, för att så många människor som möjligt ska deltaga på arbetsmarknaden.

Av den svenska befolkningen på nio miljoner människor är drygt 9,2 miljoner sysselsatta, Det är i princip deras arbete som ska räcka till att försörja övriga 1,5 miljoner människor i arbetsför ålder som står utanför den reguljära

Nu fodras en politik som tar fasta på möjligheterna. Nya jobb skapas när enskilda människor finner det mödan värt att starta och utveckla företag. De hindrande trösklarna måste bort. Det är dags att minska krånglet för företag och företagande. Det är genom ett blomstrande näringsliv som resurser och satsningar på bland annat vård och omsorg skapas. Vi behöver ett samhälle där ingen lämnas efter.

Allt för många i dag upplever ett utanförskap. Varje människa som lämnas utanför den gemenskap som arbetet innebär är en människa som lämnas utanför den samhällsgemenskap som arbetsplatsen innebär. Det är dags att vända på denna utveckling!

Insändaren behandlade också hushållsnära tjänster. En utveckling av arbetsmarknaden kräver en bred satsning på arbetsmarknaden. Detta gäller inte minst tjänstesektorn.

I Finland har inte reformerna lett till de förväntade 25 000 nya jobben, men runt 10 000. Och projektet har endast haft en kort tid på sig. Det här måste vara ett långsiktigt projekt. I en undersökning som Sifo gjort åt Sverige Radio skulle nästan en tredjedel av Sveriges befolkning tänka sig att anställa svart städhjälp. Hela 50 procent av svenskarna skulle kunna tänka sig anställa vit städhjälp om det var avdragsgillt.

Uppenbarligen är detta någonting som vänsterpartiet måste greppa.

Inga kommentarer: