tisdag, april 10, 2007

Klimatfrågan - en ödesfråga

Miljöpartiet riktar kritik mot politiken vi kristdemokrater fört mot ett hållbart samhälle i lokalpressen. jag har skrivit en replik till deras insändare. jag lkägger upp den för intresserade läsar här på min blogg.

På 1970-talet kallades kristdemokraterna ibland för vatten- och luftpartiet och flera kampanjer handlade om miljön.

Frågan om klimatet är en ödesfråga för mänskligheten, en ödesfråga för mänskligheten, en fråga som ingen kan gå förbi. Men något minst lika viktigt är frågan om hur vi förvaltar de resurser vi har till förfogande på vår planet.

Ett par månader för valet gick vi kristdemokrater ut och krävde att momsen på bensin skulle sänkas så att det skulle bli billigare att köpa bensin.

Vi ska då påminna oss om att när frågan väcktes hade vi ett bensinpris som låg på närmare 13 än 12 kronor och lyckligtvis har priset kommit en bit ner sedan dess. Frågan vi borde ställa oss är:

Hur säkerställer man att människor kan bo på landet där det inte går några pendeltåg och ändå bidra till den minskning som måste komma när det gäller utsläppen?
Här kan vi kristdemokrater tänka oss olika kombinationer utan att det innebär en sänkning av bensinskatten. Ett exempel är skattelättnader i form av exempelvis glesbygdsavdrag, men det finns flera modeller att fundera på.

Vi kristdemokrater har nyligen släppt rapporten ”Bekämpa klimathotet” med fem riksdagsledamöter i spetsen där ett förslag är att förbjuda nyförsäljning av privata bilar med fossila bränslen från och med 2015 i hela EU.

Det gäller att vi vänder på alla stenar för vår planets skull.

Inga kommentarer: