söndag, april 22, 2007

Flytt av Simsholmen?

Foto:Jönköping.nu

Att Jönköping växer så det knakar går det inte att ta miste om.
Stadsbyggnadsvisionens arbete har nu börjat att ge spår i Jönköping som stad.Jönköping har en vacker bro, ett stort köpcentrum. Ett område man nu börjat arbeta med är Norra Munksjön. Området Norra Munksjön är ett resultat av ett tätt samarbete mellan politiker, tjänstemän och näringsliv och kommer att vara färdigetablerat omkring år 2010,enligt planerna.

Här är huvudförslagen. Jag kommer sedan att kommentera dem kort.

A. Gamla kvar, men istället täcka över verket, och eventuellt angöra en ny park, Jönköpings nya centrala stadspark. Ca: 300 miljoner kr

B.Nytt reningsverk i Bergsutrymme, vilket frigör stor central mark. Nackdelen är sanering av oljespill i befintligt bergutrymme. Ca: 930 miljoner kr

C.Som befintligt reniningsverk fast på annan plats, exempelvis vid Stora Spånhult, där JOK sportstuga är belägen. Detta förslag frigör också mark. Ca: 770 miljoner kr.

Det är ett förslag från dåvarande oppositionen om att utreda en flytt av såväl Simsholmen som Oset. Nu har en första studie gjorts och vi är bara i början på en process.

Gå gärna till Juenporten redan nu och ta del av utstälklningen där eller läs handlingen som Jönköpings kommun har på sin hemsida.

Likheter med Järnvägen är svåra att se.

Det kan idag någon enstaka gång kännas lite lukt från reningsverket, men det är doft som vi själva producerar.

Oavsett vilket av placerings alternativen som väljs så skall de vara så väl inbyggda att dofter hanteras inne i anläggningen, och det som kommer ut är ett bra renat vatten.
Avloppsvattnet som kommer ut från Reningsverket skall oavsett placering alltid ledas ut till Vättern ev. via Munksjön eller annat vattendrag.

Jag förstår varför man lägger dessa verksamheter på lägsta plats och närmast vatten, det är i första hand för att slippa att pumpa mer än nödvändigt. Och att vara nära mottagaren av avloppsvattnet så det är logiskt att dessa anläggningar ligger där de gör.

När man nu kan bygga in en sådan här anläggning och sedan bygga i princip vad som helst ovanpå och runt om, då måste det finnas andra starka själ för att flytta denna anläggning.

Tanken är att i alla alternativ dra Osets anläggning till Simsholmen

Det vore nog bra att resonera en eller två gånger vad vi vill med vår stad. Är det bra att exploatera hårt eller mjukare skall vi ha verksamheter i staden eller inte, kan vi ha en stad med nollutsläpp så lär det krävas noll insläpp också.

4 kommentarer:

aljoark sa...

Nåväl inledningstexten är lite annat formulerat än i min blogg, numera.

aljoark sa...

Nåväl en liten annan formulering än innan. Dock är sakfrågan densamma.

aljoark sa...

mkt svårare att kommentera på din blogg, byråkratiskt system?

Daniel Fredriksson sa...

aljoark: Jag har omformulerat med flit för att poiängtera att jag inte plagierar texter, oibalnd kan det dock gå lite för fort även mig. Jag ber om ursäkt för det inträffade.

Sakfrågan är densamma, även om jag gjorde en liten annourlunda fomulering än tidigare i inledningen.

Du säger att jag har ett byråkratiskt system när det gäller att kommentera på min blogg. Jag har inte ett särskilt byråkratiskt system vill jag påstå,snarare det att jag måste godkänna inläggen innan de publiceras. Detta göra jag helt enkelt av den anledningen att jag vill ha schyssta inlägg på min blogg. Detta gör jag i likehet med vad många tidningar har när det gäller att skriva kommentarer. Inte särskilt unikt eller förvånande.