lördag, april 14, 2007

Situationen i Ukraina oroarFoto:Privat. Bilden är tagen ifrån Självständighetsplatsen i Kiev på självständighetsdagen i Kiev i år.

Ukrainas president ,Viktor Jusjtjenko, undertecknade nyligenett dekret om upplösning av parlamentet och genomförande av nyval till parlamentet. Valet är utsatt till den 27 maj. Dekretet markerar kulminationen av en längre tids maktkamp mellan presidenten å ena sidan och parlamentets majoritet och premiärministern å den andra. Det ger oss anledning till oro.

Utrikesminister Carl Bildt delar denna oro. Vad som kommer ske härnäst är oklart. Parlamentsmajoriteten och regeringen har uppmanat presidenten att återkalla dekretet, som man anser står i strid med konstitutionen. Det förekommer spekulationer om hur de väpnade styrkorna och polisen kommer att agera.

Men jag tror att det ändock finns hopp för Ukraina och det är den yngre generationen som brinner för en levande demokrati. Vi unga kristdemokrarter har nyligen inlett ett samarbete med Christian-Democratic Youth of Ukraine på titeln "The school of young politician: “Let’s go together!”. Där vi kommer att utbyta erfarenheter emd varandra och presentera det vi tror och brinner för.Detta inbringar hopp trots det nuvarande parlamentariska läget i landet. Men vikten av stabilitet i lande tkan inte nog understrykas.

Inga kommentarer: